Program design

Program design

Voor wie?

Elke coach die meer inzicht wil krijgen in de programmatie van lessenreeksen voor groepen. Clubs die hun coaches graag meer input willen geven in de lessen zonder daarbij het gehele doel uit het oog te verliezen.

Wat?

Programming is het geheel van  workouts  die je als box, gym of coach aanbiedt. Een goede programming is het resultaat van weloverwogen keuzes die ertoe moeten leiden dat jou deelnemers de nodige progressie maken.

Anders dan bij het opstellen van een programma voor 1 persoon, zijn er tal van extra variabelen waar je rekening mee moet houden bij programming voor een groep. Zo is er uiteraard de verscheidenheid aan mensen binnen die groep. Maar ook de frequentie, de intentie en het aantal keer dat iemand deelneemt aan de lessen is sterk afhankelijk per persoon.
Dat maakt het heel wat uitdagender, maar zeker zo zinvol om daar vooraf goed over na te denken. Ik bied ondersteuning bij de opbouw van jouw programma.

Waarom?

Veel boxes, gyms of coaches volgen bestaande online programs. Denk maar aan NC fit, de daily wod op crossfit.com, Aerobic capacity, Invictus, Conjugate system,.. Etc. Dit zijn stuk voor stuk uitstekende programma’s, opgesteld door coaches met massa’s ervaring. Bovendien is de manier waarop de workouts aangeleverd worden vaak heel helder & hapklaar.
Toch heeft dit zo zijn beperkingen, en daar wil ik je bij helpen.

INZICHT IN DE PROGRAMMATIE
Zelden bieden deze programma’s voldoende inzicht in de manier waarop progressie opgebouwd wordt. Dat maakt het moeilijk om er als coach uit te leren of om de nadruk correct te leggen op de intentie van de workouts. Vaak betekent het ook dat je oefeningen moet coachen waar je niet helemaal vertrouwd mee bent of beschik je niet over het nodige materiaal. Dan moet je toch zelf aanpassingen maken, maar hoe weet je dan welke aanpassing geschikt is?

EEN PROGRAMMA OP MAAT VAN JOUW COACHINGSTIJL
Deze is misschien wel de belangrijkste. Elke coach heeft zijn eigen visie en elk team heeft een eigen dynamiek en sterktes. Dat vertaalt zich naar de manier waarop de lessen gegeven worden en welke oefeningen je programmeert. Die persoonlijke touch maakt ook net het verschil tussen jouw club en een andere. Het is de reden waarom je leden bij jou trainen. Waarom zou je dat dan niet optimaal benutten?

EEN PROGRAMMA OP MAAT VAN JOUW CLUB
Over welk materiaal je beschikt en hoeveel leden deelnemen per sessie zal een grote rol spelen in de keuze van de werkvorm. De bootcampcoach die 1 rugzak aan materiaal meezeult naar het park zal andere workouts bedenken dan een box eigenaar die elk lid een plek aan het rack kan geven en een roeitoestel.

EEN PROGRAMMA OP MAAT VAN JOUW LEDEN
Heb je een hele diverse community dan heb je wellicht geen specifieke piekperiode nodig en is een afwisselend lineair programma geen slechte keuze. Wie vooral studenten coacht kan zijn programma zo opstellen dat ze in topvorm zijn om te studeren tegen de examenperiodes. Ga je net eerder voor de competitieve atleten dan wordt de wedstrijdkalender weer heel belangrijk. Waarom zou je de programmatie dan ook niet best aansluiten bij jouw clubwerking?

Hoe?

Tijdens een eerste gesprek bespreken we jouw club.
Wat werkt, wat werkt er niet, waar wil je naartoe,. ? Kortom ik wil begrijpen wat jouw doelen zijn en hoe een jaar bij jouw club eruitziet.

Op basis van die input gaan we het kalenderjaar samenstellen. We houden rekening met de rustige periodes, benchmarks of testmomenten, eventuele competitites waar je doorgaans aan deelneemt of andere events die belangrijk zijn in jullie kalender.

Vervolgens kijken we naar jouw leden. Hoe frequent trainen ze? Zijn er vaste lesmomenten of kan iedereen vrijblijvend deelnemen aan alle lessen? Zijn er mensen die aanvullende programma’s volgen en wil je daar rekening mee houden in jouw programming?

Op basis daarvan – en nog enkele andere belangrijke onderwerpen – stel ik een jaarkalender op voor jouw club. Voor elke sessie krijg je een ‘constraints set’ waarop je de sessie van de dag kan opmaken. Maw: je weet precies wat er moet gebeuren en waar de focus op moet liggen. Hoe je dat opvult is volledig aan jezelf, maar de intentie is zeer duidelijk.

Dit geeft jou als coach de kans te groeien, zonder je eigenheid als coach opzij te zetten omwille van bestaande formats. Ben je nog niet helemaal overtuigd of zeker van je stuk dan kan ik de programming bij aanvang op maat schrijven en je gaandeweg ondersteunen tot je het programma in de vingers hebt.

Prijs?

Ik geloof in transparante prijzen, maar omdat de manier van werken voor elke club of coach op maat afgestemd is, kan ik voor deze dienst moeilijk een vaste prijs hanteren.

Als duimregel geef ik graag mee dat je voor een jaarprogramma (= structuur + constraints-set) in dezelfde prijscategorie belandt als de betere online programs. Dat geld investeer je echter niet in workouts, maar wel in de kans om zelf je programming in de vingers te krijgen.

Meer info?

Wil je hier graag meer info, laat je gegevens hier achter en dan contacteer ik je spoedig.